Bohaterem dzisiejszego dnia jest Ukochany przez wszystkie dzieci SZPINAK. Cały czas zastanawiam się dlaczego ta bardzo smaczna i zdrowa roślina, jest tak znienawidzona przez malusińskich, ale i sporą część dorosłych.
Szpinak praktycznie ma same zalety. Jest bardzo bogaty w żelazo i witaminę C, oba składniki są bardzo dobrze przyswajalne przez nasze organizmy. Dodatkowe "plusy" dzisiejszego bohatera to spore ilości witamin, soli mineralnych, luteiny oraz betakarotenu czyli niezwykle cennych przeciwutleniaczy.
Dzieci nie chcą nam jeść warzyw? Przemycajmy je do naszych potraw w taki sposób, że zauważą tego. Na dziś przygotowałem swoją wariację nazwaną Kotletami Shreka (dla dzieci) bądź Wiosną w ... żołądku (dla dorosłych).
Składniki:
500 gr mięsa mielonego (najlepiej z szynki bądź drobiowego, weganie mogą użyć granulatu sojowego)
500gr szpinaku mrożonego
1 jajko
ząbki czosnku
3 - 4 łyżki mleka
2 - 3 łyżki otrąb (najlepiej mielonych) bądź bułki tartej
kubek serka homogenizowanego 0% tłuszczu naturalnego
szczypiorek, dowolne kiełki do dekoracji
sos sojowy bądź "maggi"
oregano
sól
pieprz
Etap 1
Szpinak
Do saganka wlewamy kilka łyżek mleka, wrzucamy szpinak i gotujemy ok 5 minut. W między czasie obieramy jeden może dwa ząbki czosnku i ścieramy lub wyciskamy wprost do szpinaku. Dodajemy rotrzepane jajko i energicznie mieszamy cały czas gotując. Doprawiamy solą i pieprzem.
Etap 2
Kotlety
W misce mieszamy mięso mielone, dokładamy odsączony lub najlepiej odparowany szpinak, mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypujemy bułkę tartą, ja użyłem 2 łyżek mielonych otrąb pszenno - owsianych. Formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, bądź jak w moim przypadku bez tłuszczu na solidnie rozgrzanej płaskiej patelni grillowej.
Etap 3
Dietetyczny sos czosnkowo ziołowy
Do miseczki wlewam serek, wyciskam kilka ząbków czosnku, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym jasnym i oregano. Mieszam i odstawiam na kilka minut aby się "przegryzło".
Etap 4
La Finalle Shreko Kotleto
Kotlety podaję z sosem czosnkowym, posypuję szczypiorkiem lub kiełkami.
Koźmin |
Buon Appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz