Antipasti. Bruschetta to tradycyjna przystawka pochodząca rodem z Włoch. Spory czy wywodzi się ona z Toskanii, Kalabrii czy innych regionów tego słonecznego kraju trwają do dziś. Najbardziej popularna wersja bruschetty to ta z pomidorami, czosnkiem...
Przepis ten wypróbowaliśmy kilka dni temu na szkoleniu firmy Miele połączonym z "aktywnym gotowaniem". Moja wersja zawiera w sobie czosnek który kocham i odrobinę tabasco! Warsztaty kulinarne poprowadził Tomek Woźniak, jeden z obiecujących kucharzy w Polsce.
Składniki:
pieczywo (w moim przypadku 1bagietka wiejska)
1/2 kg pomidorów
2 cebule czerwone
oliwa
skórka z cytryny
mięta
bazylia
ocet balsamiczny
Etap 1
"salsa"
Pomidory filetujemy i kroimy w drobną kostkę. Miąższ z ziarenkami może nam zbytnio rozwodnić salsę, ale i nadać jej kwaśnego smaku. Siekamy drobno czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko w misce, polewamy sporą ilością oliwy, dosypujemy posiekaną bazylię, a warto wzbogacić ją też liśćmi mięty. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubicie wersję na ostro, to proponuję dodać kilka kropel tabasco. Odkładamy.
Etap 2
"grillowane pieczywo"
Pieczywo kroimy na półtora centymetrowe kromki, nacieramy ząbkami czosnku i grillujemy je w piekarniku bądź na grillu w ogrodzie :). Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą.
La Finalle Bruske'tt'o
Na kromki zgrillowanego pieczywa kładziemy naszą salsę. Posypujemy delikatnie startą skórką z cytryny, skrapiamy octem balsamicznym. I gotowe.... "Niebo w gębie!!!"
p.s. najlepsza z kieliszkiem włoskiego Chianti! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz