Zabiegany. Prawie miesiąc trwało u mnie pomieszanie z poplątaniem, wracam na stałe do blogowania. Na samym początku proponuję jeden, dwa przepisy tygodniowo. Dzisiaj jeszcze jedna porcja przepisu na pyszną tartę ze szpinakiem. Potrzebować będziemy kilku rzeczy :)
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego, bądź też zrobione własnoręcznie
1 opakowanie mrożonego szpinaku, bądź też 500g świeżego
kilka ząbków czosnku
śmietana bądź mleko
1 jajko
feta
oliwa lub masło
Farsz:
Szpinak podsmażamy na małej ilości oliwy lub masła. Podlewamy niewielką ilością śmietany lub mleka, gotujemy kilka minut. Wyciskamy kilka ząbków czosnku. Dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy cały czas trzymając na palniku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto, podwijamy brzegi ciasta a na środek wyrzucamy farsz szpinakowy zostawiając 1cm wolne brzegi ciasta. Rozsypujemy pokruszoną fetę i wrzucamy na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czasem będzie to kilka minut szybciej, a czasem dłużej. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów ciasta francuskiego.
Podajemy z sosem czosnkowym :)
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz