środa, 19 czerwca 2013

Truska"f"kowy zawrót głowy :D

Od kilku dni mamy totalny wysyp truskawek, które tanieją, ale i robią się coraz słodsze. Zasługą jest zapewne nie opuszczające nas od dwóch tygodni słońce. Dzisiaj przedstawię przepis na bardzo prosty i bardzo smaczny deser z truskawek. Nie będzie to kolejna porcja bitej śmietany czy musu truskawkowego. Dziś zaserwuję Wam angielski deser ETON MESS :). Robiłem go jakiś czas temu na szkoleniu z aktywnego gotowania, i tak mi zasmakował, że często powtarzam go w domu, u znajomych dodając masło orzechowe i inne owoce typu jagoda, borówka, malina... Zależy co mam pod ręką.

Potrzebować będziemy:

500g mascarpone
1 szklanka kremówki 36%
paczka suszonych bez (chyba, że upieczecie je sami w domu:))
mięta
masło orzechowe
truskawki

Do miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietanę i mieszamy, aż oba składniki się połączą. Dorzucamy posiekane listki świeżej mięty, pokruszone w dłoniach bezy (na większe i mniejsze kawałki) i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy truskawki pokrojone w cząstki. Większość przepisów poleca dodanie cukru, ale po co? Bezy i truskawki są wystarczająco słodkie. 

Na dnie miseczki, salaterki, szklaneczki wykładamy lekką warstwę masła orzechowego i nakładamy nasz deser, na wierzch posypujemy go pokruszoną bezą i kilkoma kawałkami owoców.

SMACZNEGO :D 

Za każdym razem polecam Wam dodawać inne owoce, zakochacie się w tym deserze!

p.s. pewnie zastanawiacie się po co w tym deserze masło orzechowe? Idealnie przełamuje smak słodyczy :D, przez co ten deser jest smaczniejszy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz