wtorek, 18 czerwca 2013

Cytrynowy Łosoś

Królem dzisiejszego dnia będzie - łosoś, jedna z moich ulubionych ryb. Mięsista i bardzo smaczna. Łososia można przygotować na wiele sposobów, mniej lub bardziej wyszukanych. Proponuję zacząć od jednego z tych najprostszych, ale zarazem najsmaczniejszych.

Potrzebować będziemy:

kawałek fileta
cytryna
masło i oliwa
jogurt grecki
czosnek
kiełki rzodkiewki
sól
pieprz
cukier
folia aluminiowa


Przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki wlewamy jogurt grecki, wyciskamy kilka ząbków czosnku, dodajemy do smaku sól, świeżo zmielony pieprz, odrobinę cukru. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki aby się "przegryzło".

Fileta myjemy i osuszamy, najlepiej papierowym ręczniczkiem. Przygotowujemy marynatę. Do miski wyciskamy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, świeżo mielony pieprz, sól i mieszamy. Wkładamy fileta, smarujemy go powstałą marynatą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

Na płat folii aluminiowej kładziemy łososia, nakładamy łyżeczkę masła i zawijamy pakuneczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy 10 minut (wszystko zależy od grubości fileta), po czym odwijamy pakunek i włączamy grilla aby się ryba lekko przyrumieniła. Kilka minut wystarczy. Należy uważać aby nie przesuszyć łososia.


Podajemy łososia z sosem czosnkowym, posypujemy kiełkami.



SMACZNEGO

p.s. do marynaty można dodać posiekany świeży koperek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz