czwartek, 2 maja 2013

Czekoladowo - Waniliowa Rozkosz z pijanymi wiśniami

Kiepska pogoda na majówkę. Zachmurzone niebo. Wiatr we włosach - jeśli ktoś je ma :)
Taka pogoda podsyca apetyt na "cosik" słodkiego. Na rozpustę w naszych ustach.
Postanowiłem pójść za ciosem i ... tak oto powstała Czekoladowo - Waniliowa Rozkosz :)


Przepis podzielę na 3 etapy :)

1. Pijane wiśnie 
30 dkg mrożonych wiśni
100 ml wódki bądź innego alkoholu

Wiśnie (w moim przypadku mrożone) zalewamy alkoholem i odkładamy na jakąś godzinkę. Posłużą nam one do wypełnienia naszej Rozkoszy :)

2. Biszkopt

6 jajek
4 łyżki skrobii kukurydzianej, ziemniaczanej bądź budyniu
3 łyżki cukru (bądź w mojej wersji odpowiednia ilość słodzika)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 
4 łyżki mleka
łyżeczka płatków migdałów

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier lub słodzik, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką puszystą masę. Dodajemy skrobię i mleko. Miksujemy dalej. 
W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą (pomyśleliście pewnie, że ze szczyptą dekadencji ;)) soli. Powoli dodajemy ubitą pianę do ciasta. Delikatnie mieszamy i wykładamy do tortownicy. Posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.

Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 10 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 175 stopni na kolejne 10 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony :) 

TEN BISZKOPT ZAWSZE SIĘ UDAJE I NIGDY NIE OPADA :D

3. Krem Wanilinowy
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru bądź słodzik
1 laska wanilii
2 łyżki skrobi kukurydzianej

Do rondla wlewamy 1 szklankę mleka i wrzucamy wydłubane nasiona laski wanilii. Do drugiego garnka wlewamy drugą szklankę mleka, żółtka, skrobię i cukier (bądź w moim przypadku słodzik). Miksuję lub mieszam. Do gorącego mleka w garnku wlewam powoli masę budyniową i cały czas mieszam, trzymając saganek na małym ogniu. 
Mieszać do momentu zawrzenia mleka, wtedy budyń zacznie gęstnieć.



 SKŁADANIE ROZKOSZY :D

Biszkopt przecinam na pół. Nasączam alkoholem w którym moczyły się wiśnie. Nakładam połowę budyniu, na nim układam wiśnie i przykrywam kolejną warstwą budyniu. Przykrywam górną częścią biszkoptu (wcześniej też nasączoną alkoholem.


S M A C Z N E G O !
 Buon appetito!


p.s. do tego polecam filiżankę dobrej herbaty, ja dziś aktualnie piję Herbatę z Imbirem, Cynamonem i Gożdzikami :)

5 komentarzy:

  1. dlaczego w tym biszkopcie są tylko 4 łyżki mąki???/zaba

    OdpowiedzUsuń
  2. Skrobii nie mąki :-)
    A po co więcej ?

    OdpowiedzUsuń
  3. no dobrze skrobi a gdzie mąka?:)
    przepraszam za upierdliwość ale nie mogę się nadziwić, tu nie ma jakiegoś błędu? biszkopt bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrób tak jak napisałem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. biszopt na skrobi będzied bardziej puszysty :D

    OdpowiedzUsuń